• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
צריכת מזון

GLP-1 אנדוגני מעורב בפעילות המוחית המבטאת שובע בחולי סוכרת עם משקל-יתר

מחקר מצא, כי מוחם של חולי סוכרת סוג 2 עם השמנת יתר מגיב ברמת גבוהה יותר לתמונות של אוכל בהשוואה לאנשים רזים ובריאים

21.01.2016, 08:29
פיצה, תמונה מעוררת תיאבון (צילום: אילוסטרציה)

מערכת העצבים המרכזית היא שחקנית ראשית בוויסות צריכת המזון, ולהורמון מערכת העיכול GLP-1י(glucagon-like peptide-1) תפקיד חשוב בוויסות הצריכה, על ידי העברת מידע לגבי המצב התזונתי אל מערכת העצבים המרכזית.

במחקר זה שיערו החוקרים כי GLP-1 אנדוגני משפיע על מעגלי התגמול (reward) והשובע (satiety) במערכת העצבים המרכזית.

בוצע מחקר חתך התערבותי, מבוקר אינבו ועם הקצאה אקראית, במרכז רפואי אוניברסיטאי בהולנד. במחקר השתתפו חולי סוכרת סוג 2 ומשתתפי ביקורת בריאים ורזים (BMI נמוך מ-25 ק"ג/מטר רבוע). כל משתתפי המחקר היו בגילאי 40-65. חולי הסוכרת שהשתתפו במחקר היו עם BMI גבוה מ-26 ק"ג/מטר רבע, רמות המוגלובין מסוכרר (HbA1c) בטווח 6.0%-8.5% ותחת טיפול בתרופות פומיות בלבד להורדת רמות הסוכר בדם.

בוצעה הערכה של שפעול מערכת העצבים המרכזית, על ידי סיגנל התלוי ברמות החמצן בדם, בתגובה לתמונות של אוכל. התמונות הוצגו ל-20 חולי סוכרת סוג 2 ול-20 משתתפי ביקורת בריאים ורזים, אשר עברו בדיקת MRI פונקציונאלית (fMRI) להערכת פעילות המוח.

fMRI בוצע בצום ולאחר אכילה, פעם אחת במהלך קבלת עירוי של Exendin 9-39, אנטגוניסט לקולטן ל-GLP-1, ופעם נוספת במהלך קבלת עירוי של תמיסה פיזיולוגית (סליין).

התוצא העיקרי שנבדק היה הסיגנל התלוי ברמות החמצן בדם (כלומר, הפעילות המוחית) באיזורים במוח שהוגדרו מראש, בתגובה לצפייה בתמונות של אוכל.

כל המטופלים נכללו בניתוחי הנתונים. חולי סוכרת סוג 2 הראו עלייה בפעילות באזורים במוח המעורבים בוויסות אכילה (אינסולה, אמיגדלה וקליפת המוח האורביטופרונטאלית) בתגובה לצפייה בתמונות של אוכל, ותגובתם היתה גבוהה מזו שנצפתה בקרב משתתפי הביקורת (p ≤ 0.04).

צריכת מזון הפחיתה את רמת הפעילות באינסולה בתגובה לתמונות של אוכל, בשתי הקבוצות (p ≤ 0.05), אך השפעה זו היתה ניכרת יותר בקרב חולי סוכרת סוג 2. חסימת הפעילות האנדוגנטית של GLP-1 מנעה באופן מובהק ירידות המושרות על ידי אכילה בפעילות הדו-צדדים באינסולה, בתגובה לתמונות של אוכל, בקרב חולי סוכרת סוג 2 (p ≤ 0.03).

ממצאי המחקר תומכים בהשערה לפיה GLP-1 אנדוגני מעורב בתחושת השובע לאחר ארוחה כפי שמתבטאת במערכת העצבים המרכזית, בקרב חולי סוכרת סוג 2 הסובלים מהשמנת יתר.

מקור:
Jennifer S. ten Kulve, Dick J. Veltman, Liselotte van Bloemendaal
Endogenous GLP-1 mediates postprandial reductions in activation in central reward and satiety areas in patients with type 2 diabetes;Diabetologia, December 2015, Volume 58, Issue 12, pp 2774-2780; First online: 26 September 2015

נושאים קשורים:  צריכת מזון,  מערכת העצבים המרכזית,  Glucagon Like Peptide 1,  GLP-1,  BMI מדד מסת הגוף,  המוגלובין מסוכרר,  HbA1c,  fMRI,  Exendin 9-39,  תגובה לאוכל,  מחקרים
תגובות