מחקרים

כיצד משפיעה כריתת שקדים על הפרעות נשימה חסימתיות בילדים?

נמצא כי אדנו-טונסילקטומיה הפחיתה ביעילות את עומס התסמינים בילדים בריאים עם תסמינים של הפרעות נשימה חסימתיות בשינה, עם שיפור מובהק בחומרת דום נשימה חסימתי בשינה

12.05.2024, 14:23

רוב הילדים המטופלים בהפרעות נשימה חסימתיות בשינה (obstructive sleep disordered breathing, oSDB) אינם מוערכים באופן שיטתי על ידי פוליסומנוגרפיה ולא על ידי כימות סימפטומים מובנה לפני שעוברים טיפול כירורגי. במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Sleep Medicine, ביקשו חוקרים לחקור את ההשפעה של אדנו-טונסילקטומיה על עומס הסימפטומים ועל פרמטרים בפוליסומנוגרפיה.

ילדים בגילאי 2-10 שנים עם הפרעת נשימה חסימתית בשינה נבחרו לביצוע אדנו-טונסילקטומיה בהתבסס על ממצאים קליניים ובהתאם לסטנדרט הטיפול הנוכחי בדנמרק. כל ילד עבר הערכה סטנדרטית לפני ו-3 חודשים לאחר הניתוח, כולל פוליסומנוגרפיה, הערכת גודל השקדים ושאלון PSQי(Pediatric Sleep Questionnaire) של הפרעות נשימה הקשורות לשינה, על מנת למדוד את עומס הסימפטומים. דום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive sleep apnea, OSA) הוגדר כמדד אפניאה-היפופניאה חסימתי של 2 אירועים או יותר בשעה. כמו כן, טיפול מוצלח הוגדר כהשגת מדד אפניאה-היפופניאה של 5 אירועים או פחות בשעה לאחר הניתוח, בעוד שריפוי מלא הוגדר כהשגת מדד של 2 אירועים או פחות בשעה לאחר הניתוח.

52 ילדים נכללו במחקר, כאשר הגיל הממוצע היה 5 שנים (סטיית תקן ±1.76). בנוסף, 13 ילדים זוהו עם מדד אפניאה-היפופניאה חסימתי ראשוני של פחות מ-2 אירועים בשעה. תוצאות המחקר הדגימו שיפור מובהק בחומרת דום נשימה חסימתי בשינה בילדים עם הפרעה בינונית עד חמורה, שבהם מדד אפניאה-היפופניאה חסימתי ירד מ-15.7 בשעה ל-2.6 בשעה (p < 0.001). כמו כן, טיפול מוצלח הושג ב-85% וריפוי הושג ב-42% מהילדים. ציון PSQ השתפר משמעותית מ-0.52 (רווח בר-סמך: 0.47-0.56) ל-0.26 (0.21-0.32) (p < 0.001). חומרת דום נשימה חסימתי בשינה בתחילת המחקר לא הייתה מותאמת לעומס התסמינים וגם לא להקלה בהם לאחר אדנו-טונסילקטומיה. בנוסף, לא דווח על תופעות לוואי חמורות.

החוקרים מסכמים כי אדנו-טונסילקטומיה הפחיתה באופן מובהק את עומס התסמינים בילדים בריאים שחוו סימפטומים של הפרעת נשימה חסימתית בשינה. שיפור מובהק נצפה בילדים עם דום נשימה חסימתי בשינה בחומרה בינונית עד חמורה בלבד. החוקרים ממליצים לשלב הערכה קלינית עם שאלון PSQ ומדד אפניאה-היפופניאה חסימתי.

מקור:

Lildal, T.K., Boudewyns, A., Kamperis, K., Rittig, S., Bertelsen, J.B., Holm, J., Barrett, T.Q., Korsholm, J., Abood, A., & Ovesen, T. (2024). Outcome of tonsillotomy in children with obstructive sleep-disordered breathing. Sleep Medicine, Elsevier, July 2024.

נושאים קשורים:  מחקרים,  דום נשימה חסימתי בשינה,  ניתוח להסרת שקדים,  שינה בילדים,  אבחנה
תגובות